Nutriční poradce vs. nutriční terapeut; důležité rozdíly

Název nutriční terapeut a nutriční poradce se může zdát jako velmi podobný termín, a proto se často zaměňuje. Avšak právě v kompetencích a vzdělání těchto osob jsou významné rozdíly.

Nutriční /výživový poradce

Výživový poradce může být kdokoliv, kdo si udělá volnou živnost, ke které není třeba žádné vzdělání. Obvykle tito lidé mají kurzy výživy. Nejlépe mají akreditovaný kurz výživy MŠMT. Jelikož nejsou zdravotnickými pracovníky, mohou pracovat pouze se zdravými lidmi v oblasti preventivní výživy. Na výživový poradce se nevztahuje odpovědnost za škody na zdraví.

Nutriční terapeut

Naproti tomu nutriční terapeut je nelékařský zdravotnický pracovník, který může vykonávat péči klinické výživy. Tedy jako zdravotník může pracovat se zdravými i nemocnými lidmi (diabetes, celiakie, selhávání ledvin, …).

Musí mít minimálně vzdělání tříletého bakalářského (Bc.) studia nebo diplomovaného nutričního terapeuta (DiS.) a může pokračovat dále ve studiu na nutričního specialistu (Mgr.).
Nutriční terapeut může působit v nemocnicích, ve školních jídelnách, v domovech pro seniory, lázních nebo sportovních klubech.

Dále se můžete setkat s názvem nutriční asistent. Ten je také nelékařským zdravotnickým pracovníkem, který vykonává svou práci pod dohledem nutričního terapeuta.

Může se stát, že i nutriční poradce může mít rozsáhlé vzdělání a svou práci provádět velmi dobře, a naopak role nutričního terapeuta nemusí vždy zaručovat ty nejlepší výsledky. Nicméně, pokud hledáte odborníka na výživu je dobré si zjistit, odkud své vzdělání získal. Pokud vidíte někoho, kdo nabízí extrémní přístupy, omezování některých potravin, příliš rychlé snižování váhy a prodej potravinových doplňků na hubnutí, nebude vám to fungovat dlouho. Dosahování takových cílů lze postupně, bez extrémů a tak, aby vám daný životní styl vyhovoval a byl udržitelný. K čemu je nějaký omezovací nový způsob stravování, když u něj vydržíte jen měsíc?  

Leave a Comment