Cukr v ochucených vodách

Průměrná doba čtení: 2 min.

Jedna sklenička ochuceného nápoje jednou za čas nevadí, ale co když ochucené vody představují náš pitný režim?

Cukry, které ochucené vody obsahují, jsou pro náš organismus „prázdné kalorie“, měli bychom je co nejvíce omezovat. Podle WHO (Světová zdravotnická organizace) by měl přidaný cukr tvořit v našem jídelníčku maximálně 10 % z celkového energetické příjmu (tj. u dospělého jedince, s normální fyzickou aktivitou, který přijímá cca 2000 kcal/8400 kJ, asi 50 g za den). U většiny populace je příjem mnohem vyšší.

Pokud tedy máme 50 g cukrů na den. A 1,5 l např. ochucené dobré vody, kterou vypijeme za den jak nic, protože nám chutná, obsahuje 69 g cukrů (tzn. 17 kostek cukru). Vyčerpáme svoje denní maximum dokonce ho překročíme, a to jen pitím. To nemluvím o tolika plastech, co zbytečně vyprodukujeme. Není to škoda? Co kdybychom se pokusili náš pitný režim splňovat vodou z kohoutku do vlastní láhve? Místo ochucené vody bychom si mohli dát např. kousek domácí bábovky od babičky. A pokud tedy to bez nějakého ochucení nevydržíme, co si zkusit do vody přidat kousek nějakého ovoce (jahody, maliny, pomeranč). Za sebe mohu doporučit do vody přidat i salátovou okurku, v létě ve spojení s vodou krásně osvěží a když k tomu přidáme i nějaký kus ovoce a lehneme si k bazénu. Mňam!

Zdroje:

WHO. 2021. Guideline: sugars intake for adults and children. who.int. [Online] 2021. [Citace: 23. 3 2021.] Dostupné z:https://www.who.int/publications/i/item/9789241549028?fbclid=IwAR2eNABLtB9dWeUm-thuMlIvwJo6Ndy50jqBVj0-kWyPAhcXgyYUg9batgI.

Leave a Comment