Vegetariánská Shakshuka

  • Vegetariánské 
  • Bez lepku 

Shakshuka (čti „šakšuka“) v překladu „vše smíšené“ je směs cibule, papriky a rajčat s vejci. Získá si své místo nejen u vegetariánů nýbrž by neměla být problémem ani pro ty, co se vyhýbají lepku. 

Navzdory tomu, že je její původ nejistý, možná uslyšíte, že je to Izraelský pokrm, který tam opravnu je velmi oblíbený. Stal se tam totiž národním jídlem. Nicméně, najdeme záznamy o kořenech Shaksuky až ze Severní Afriky jako je Egypt, Tunisko a Alžírsko. 

Tento pokrm dokáže být sytou večeří, ale najdete ho v Izraeli také na snídani. Servíruje se s pita chlebem, křupavou bagetkou nebo rýží. Navíc, můžete navrch přidat fetu sýr. Avšak, pokud se chcete vymknout tradici, můžete ji smíchat i s červenou čočkou.  

Doba přípravy: 40 minut 

Co potřebujeme: 

  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 papriky
  • 8 rajčat
  • 150 g rajského protlaku
  • 6 vajec
  • 1 lžička římského kmínu
  • Muškátový oříšek
  • Libovolné množství chilli
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • 30 g fetu sýr
  • Petržel nebo koriandr na ozdobení

Postup:

  1. Opečeme cibuli na pánvi s lžící oleje. 
  2. Mezitím si připravíme další suroviny. Nakrájíme papriku a rajčata na malé kousky spolu s česnekem. Vše přidáme do pánve potom co cibulka zesklovatí. Vše lehce opékáme.
  3. Okořeníme římským kmínem, pepřem, a popřípadě chilli. Pokud máme celý muškátový oříšek, lehce nastrouháme malé množství na struhadle. 
  4. Směs zalijeme protlakem a dochutíme solí. Vše promícháme a přikryjeme poklicí na 20 minut. 
  5. Po té směs promícháme a rozprostřeme na pánvi. Uděláme do směsi lžící 6 důlků, do kterých rozklepneme 6 vajec. Na povrh můžeme posypat kousky feta sýru. Opět přikryjeme poklicí a necháme vařit 5 minut (žloutky jsou mírně tekuté).
  6. Shaksuku ozdobíme koriandrem nebo petrželí. Můžeme servírovat s rýží nebo pita chlebem. 

Odkud Shaksuka pochází?

Papriky a rajčata byla zázračnými potravinami. Avšak v polovině 16. století se do regionu zavedli rajčata v rámci kolumbijské výměny. Později se stali součástí běžného pokrmu.
Původ Shaksuky zůstává předmětem diskuzí s tvrzením o tuniském, tureckém, marockém a jemenském původu. Se stejným názvem „Shaksuka“ se označovala směs zeleniny s mletým masem.  Nicméně Tuniští Židé vytvořili kořeněné směsi vegetariánské verze Skakshuky s vejci. Židé za toto byli vřele uznáváni a doslechli se o tom až v Izraeli, kde se ihned ujala. Tato kořeněná směs papriky, rajčat a vajec vegetariánského typu zůstává dodnes známá. Navzdory diskutabilnímu původu, najdeme ji jako oblíbenou večeři i snídani v Izraeli, Egyptě i Tunisu.

Leave a Comment